Vart tar den Gotländska mjölken vägen?

Medvetna Matvals årsmöte höll Göran Nährström från Arla ett uppskattat föredrag om den Gotländska mjölken.

  

 

foto Linda Gårdarv

Gotländska mjölkproducenter producerar 142 miljoner kg mjölk per år. Gotlänningarna själva konsumerar bara drygt 4 miljoner kg mjölk per år! Resterande 138 miljoner kg torkas till mjölkpulver och exporteras till Kina, Afrika och till Marabou´s choklad.

På Gotland tillverkas Röd mjölk, Grön mellanmjölk KRAV, lättmjölk och vispgrädde.
Försäljningen av Smör, Bregott och grädde ökar. Vid högsäsong när det blir brist på svensk grädde så används dansk. 
7 miljoner kg Gotländsk grädde körs varje år till mejeriet i Götene där de gör svenskt smör.

Andelen ekologiskt är idag 20% och den ökar. Försäljningen av laktosfritt ökar starkt och det skulle vara enkelt att ta fram ekologiska laktosfria produkter.

Den Röda Kon betyder att mjölkprodukten är svensk.

NR 1035 på förpackningen betyder att mjölkprodukten är Gotländsk.

Hur ställer sig Arla till ett ev. framtida konkurrerande gotländskt mejeri?
Arla är ett multinationellt företag som arbetar med stora volymer och lönsamhet. Arla är positiv till ett Gotländskt mejeri som de ser som ett komplement.

Medvetna Matval har haft ett spännande verksamhetsår och här är en del av det som hänt:

Mammamaffian

Vi anordnade Tema träffar tillsammans med en grupp bebisföräldrar.

”Gör din egen barnmat”

”Att läsa på en innehållsförteckning och bli en medveten konsument”

”Vad gör vi om barnet inte vill äta?”

”Praktisk matlagning till små barn” 

GMO-Risk eller möjlighet?

Vi anordnade tillsammans med ABF, Vuxenskolan, LRF, Gotlands Ekologiska Odlare ett seminarium om GMO. Bakgrunden var att vi fick kännedom om att vissa gotländska lantbrukare var positiva till GMO. 

Den 19 maj hade vi ett fullsatt och mycket lyckat seminarium med en panel med Ekologiska Odlare, LRF (Jan Eksvärd) och Medvetna Matval( Karin Gardell). Publiken bestod av konsumenter, lantbrukare och politiker. En slutsats av seminariet var att om vi väljer svensk mat när vi handlar så skulle svensk livsmedelsproduktion gå bra utan GMO.

Skolmat

Medvetna Matval har lagt ner ett stort arbete under 2014 med att påverka politiker och tjänstemän så att det skulle serveras både Lätta och Bregott inom barnomsorg och skola.

Den 12 december fick vi besked om att förvaltningschef Anders Jolby, tagit beslut om att barnen från och med 2015 skall få välja mellan Lätta och Bregott!

 

 P1010958.JPG - 1.65 MB

Utställning om bra och dåliga festdrycker till barn och provsmakning av Tomas goda ”Skräpsoppa”

 

Styrelsen för 2015 består av Tomas Lundgren, Karin Gardell, Ingela Timgren, Lisen Karlsson, Linda Gårdarv, Ann-Katrin Sörensdotter och Lina Gahnström