GLUTAMAT

 

Smakförstärkare/ Glutamat är en tillsats som används av industrin för att få livsmedel att smaka fylligare.

Om tex en tillverkare vill få en billig korv med lite köttråvara och mycket potatismjöl att smaka gott så tillsätts en smakförstärkare.

 

Smakförstärkare lurar oss att tro att maten har bättre innehåll än den verkligen har.

 

 

 

Människor är olika känsliga för denna kemikalie. Men alla reagerar om de får i sig stora mängder.

 

 

 

De vanligaste överkänslighetsreaktionerna är:

 

 

 

Huvudvärk, svår huvudvärk, halsbränna och illamående.

 

Utslag runt munnen och på överkroppen.

 

Hjärtklappning och svettning.

 

Ökar risken för att drabbas av astma anfall och allergiska problem.

 

Kan oxså ge psykiska symtom som oro, stark vrede, depression.

 

Minskad tillväxt och hormonstörningar.

 

Ger fler anfall hos epileptiker. Etc. etc

 

 

 

Smakförstärkare/ Glutamat, finns i vissa:

 

Pås- soppor, pås- såser, smaksatt chips, vissa kryddblandningar som tex grillkrydda och italiensk salladskrydda. I Knorr Aromat.

 

I buljonger och fonder. Kinamat och buljongpåsarna som säljs med nudlar.

 

Det finns även i många charkprodukter.

 

 

 

Läs på innehållsförteckningen och välj bort varor som innehåller:

 

Natriumglutamat E620, Mononatriumglutamat E 621, Kaliumglutamat E 622, Monokaliumglutamat E 622, Kalciumglutamat E 623, Monoammoniumglutamat E 624.

 

 

 

Det vill säga allt som det står …..glutamat…på.

 

 

 

Vi behöver inte denna kemikalie och om vi väljer bort den när vi handlar så kommer industrin snabbt att känna av det och ändra innehållet i sina produkter.

 

 

 

I ditt eget kök kan du ändra recepten med buljonger och fonder och i stället använda lite mer salt och andra kryddor.

 

 

 

Framför allt alla som lagar mat åt barn och åt gamla och sjuka måste ta bort glutamat då känsliga personer inte behöver denna extra påfrestning.

 

Jag tänker på alla barn med huvudvärk och oro som får mat med pulversås och Knorr Aromatsalt och sen äter chips efter det. En del av deras besvär skulle försvinna om de fick bättre mat.

 

 

 

Karin Gardell Konsumentföreningen Medvetna Matval