insändare i Gotlands Tidningar dec-13

Nya spännande kostråd vid fetma!

 

Jag har läst SBU´s rapport om ”Mat vid fetma” på 539 sidor!! Och har förstått den på följande sätt. Rapporten är gjord föratt utvärdera  vilka kostråd som ger bäst effekt för feta vuxna personer. BMI>30.

 

SBU ( Statens beredning för medicinsk utvärdering)  har jämfört att ha lite fett i maten, att ha mycket fett i maten, att äta mycket pasta och bröd, att äta mycket protein,mm.  Och vikten av Motion. Rapporten visar resultatet för perioder på ca 6 månader.

 

Det som minskar vikten är att: Äta mer fett. Att dricka mjölk och att äta ost. Att dricka kaffe. Att äta grönsaker. Att äta rotfrukter som tex palsternacka. Att äta kött , fisk, ägg och bönor.

 

För en snabb viktnedgång var det mest effektivt att använda ”pulverpåsar” under en startperiod eller att använda sig av strikt lågkolhydratkost. Det betyder att nästan helt låta bli pasta bröd ris godis socker och istället äta sig mätt på fett och protein.

 

Att ändra kosten minskade vikten mer än att börja motionera. Olivolja och nötter och mandlar gav smalare midja och hjälper mot hjärt och kärlsjukdomar.

 

Det som ökar vikten mest är Söta drycker och socker och vitt mjöl.

 

SBU kan tyvärr inte ge någon rapport om bästa maten för feta och överviktiga barn. Det beror på att de enda kostråd som har getts till barn är att : Ät fettsnålt och sockerfritt och rör på dej mer.

 

SBU efterlyser studier där man jämför vilken mat som ger bäst effekt för feta barn.

 

Fetma är vanligast bland de som har lägst inkomst. Det beror delvis på att det är billigare att äta sig mätt på pasta än på ost och nötter.

 

Det är viktigt att man själv som överviktig och fet  tycker om den nya maten annars så fungerar det inte i längden. Därför passar inte alla kostråd för alla människor.

 

SBU rekommenderar Hälso och sjukvården att för att få igång en snabb viktminskning nu börja ge råd om STRIKT lågkolhydratkost. Om fettet skall vara mättat eller omättat tar de ingen ställning till.

 

Eftersom SBU inte tar ställning till mättat fett så sökte jag vidare och fann att WHO redan 2009 tog fram en rapport som visar att om vi äter fett smör och dricker fet mjölk så ökar inte risken för hjärtinfarkt. Alltså..att dricka röd mjölk och att äta smör är ofarligt!

 

Jag anser att kostråden till vuxna sakta men säkert går åt rätt håll. Jag hoppas oxså att kostråden till våra barn snarast  ändras.

 

Maten för många Gotländska barn består av lättmjölk och lättmargarin i skolan. Hemma får de kanske läsk att dricka och mat med mycket pasta och socker. Inte underligt att våra barn blir överviktiga och trötta.

 

Karin Gardell och styrelsen för Medvetna Matval En Gotländsk Konsumerntförening