Ett sötare blod, minnesanteckningar efter föreläsning med Ann Fernholm hösten 2013

 

Granska forskare o forskningsresultat. På vems uppdrag är forskningen gjord?

 

Diabetiker. Om de ökar protein+fett kan de minska sin insulinmedicinering och få bra blodfetter

 

Metabolt syndrom.

 

Samlingsbegrepp för många sjukdomar, bla diabets,högt blodtryck. Patienterna har låg andel gott kolesterol, hög andel triglycerider. Lider man av det så bör man äta strikt lågkolhydrat kost.

 

Ny stor koststudie som visar att det är sämst med låg fett kost o bäst med låg kolhydrat kost.

 

Mer fett och gärna mättat fett, i kosten, är bäst för våra blodfetter.

 

Dagens kostråd grundar sig i en studie som gjordes på 50 talet om orsaker till hjärtinfarkt. Kolesterol studien visar att med mager mat så minskar kolesterolet totalt i blodet.                                                Men man missade att det är det goda kolesterolet med stora partiklar som minskade, det dåliga med små partiklar som vandrar vidare in i blodkärlen ökade.

 

Lättyogurt och naturellyogurt har båda 60 kcal men i lättyogurten kommer kalorierna från socker och i den naturella yogurten kommer det från fett.(vilket är mycket bättre!)

 

Vitt socker blir till glukos och fruktos i blodet. Det höjer insulinet i blodet vilket gör att vi lagrar fett. Sockret bryts ner i levern och det kan leda till fettlever och diabetes.

 

Åderförkalkning är en inflammation inne i blodkärlen pga av socker.

 

Cancer, depression,fibromyalgi, fettlever, högt blodtryck, gikt, diabetes, tidig pubertet,alzaimer, problem med ägglossning, trötthet, sjukdomskänsla....allt det beror på för högt blodsocker.

 

För att motverka dessa symptom så hjälper; Motion, mindre stress och lågkolhydrat kost .

 

 Periodisk fasta , tex 5:2, är speciellt bra för äldre kvinnor.

 

Livsmedelsverket nya kostråd som bygger på dåliga studier.

 

WHO säger att mättat fett inte leder till hjärtinfarkt

 

7 av 10 svenskar har problem med blodsockret.  Högt blodsocker kan sätta igen blodkärl på 2 år.

 

För unga friska människor och för de som rör på sig ordentligt så är det ok med långsamma kolhydrater. Dock inte socker.

 

Cancerceller får raketbränsle av socker och växer snabbt.

 

Grönländare på 30 talet åt strikt LCHF kost och hade ingen cancer.

 

Svenskar äter 3 ggr för mycket socker idag mot vad vi borde.

 

Karin Gardell