Konsumentföreningen Medvetna Matval

 

vill härmed lämna våra synpunkter på 100 krav för en starkare konsumentpolitik

 

 •  

  Vi har valt att endast lämna synpunkter på avsnitt B,

  Livsmedel och vi anser att följande områden är viktigast.

 •  

  Observera våra kommentarer och tillägg som är avgörande för frågan.

 •  

  Förstärk möjligheterna att ställa miljö- etiska - djurskydds - och hälsokrav i offentlig upphandling.

  vår kommentar: Offentlig mat som serveras våra barn och gamla och sjuka bör vara fri från tillsatser som misstänks orsaka allergi och beteendestörning mm. Tex ACO färger, smakförstärkare, natriumbensoat.

 •  

  En mångsidig och balanserad kost stimuleras med breda samhällsinsatser. Övervikt är vårt största folkhälsoproblem och en god matkultur samt förebyggande hälsoarbete är en förutsättning för att vända ohälsotalen. Ökningen av välfärdssjukdomar hos barn och unga är särskilt alarmerande.

  vår kommentar:

  Vi har läst SBU´s rapport om ”Mat vid fetma”. Och har förstått den på följande sätt. Rapporten är gjord för att utvärdera  vilka kostråd som ger bäst effekt för feta vuxna personer. BMI>30.

  SBU ( Statens beredning för medicinsk utvärdering)  har jämfört att ha lite fett i maten, att ha mycket fett i maten, att äta mycket pasta och bröd, att äta mycket protein,mm.  Och vikten av Motion. Rapporten visar resultatet för perioder på ca 6 månader.

  Det som minskar vikten är att: Äta mer fett. Att dricka mjölk och att äta ost. Att dricka kaffe. Att äta grönsaker. Att äta rotfrukter som tex palsternacka. Att äta kött , fisk, ägg och bönor.

  För en snabb viktnedgång var det mest effektivt att använda ”pulverpåsar” under en startperiod eller att använda sig av strikt lågkolhydratkost. Det betyder att nästan helt låta bli pasta bröd ris godis socker och istället äta sig mätt på fett och protein.

  Att ändra kosten minskade vikten mer än att börja motionera. Olivolja och nötter och mandlar gav smalare midja och hjälper mot hjärt och kärlsjukdomar.

  Det som ökar vikten mest är Söta drycker och socker och vitt mjöl.

  SBU kan tyvärr inte ge någon rapport om bästa maten för feta och överviktiga barn. Det beror på att de enda kostråd som hittills har getts till barn är att : Ät fettsnålt och sockerfritt och rör på dej mer.

  SBU efterlyser studier där man jämför vilken mat som ger bäst effekt för feta barn!

  Fetma är vanligast bland de som har lägst inkomst. Det beror delvis på att det är billigare att äta sig mätt på pasta än på ost och nötter.

  Det är viktigt att man själv som överviktig och fet  tycker om den nya maten annars så fungerar det inte i längden. Därför passar inte alla kostråd för alla människor.

  SBU rekommenderar Hälso och sjukvården att för att få igång en snabb viktminskning nu börja ge råd om STRIKT lågkolhydratkost. Om fettet skall vara mättat eller omättat tar de ingen ställning till.

  Eftersom SBU inte tar ställning till mättat fett så sökte jag vidare och fann att WHO redan 2009 tog fram en rapport som visar att om vi äter fett smör och dricker fet mjölk så ökar inte risken för hjärtinfarkt. Alltså..att dricka röd mjölk och att äta smör är ofarligt!

  Vi anser att kostråden till vuxna sakta men säkert går åt rätt håll. Vi hoppas oxså att kostråden till våra barn snarast  ändras.

  Maten för många Gotländska barn består av lättmjölk och lättmargarin i skolan.Eftersom livsmedelsverket säger det och för att det är billigare. Hemma får de kanske läsk att dricka och mat med mycket pasta och socker. Inte underligt att våra barn blir överviktiga och trötta.

   

  Konsumentföreningen Medvetna Matval har frågat Socialstyrelsen om de har för avsikt att ändra sina kostråd för överviktiga och feta vuxna utifrån SBUs rapport. Vi har fått till svar att de i dagsläget inte tänker göra det. Vi har också skrivit till politiker och bett dem ge Socialstyrelsen uppdrag. Svaret vi fick var att vi själva kunde be om detta.

  Detta är en oerhört viktig fråga för Sveriges folkhälsoarbete och enligt SBUrapporten så är dagens kostrekommendationer inte bra. Skall vi satsa brett på förebyggande folkhälsoarbete så bör vi ta till oss relevant kunskap.Medvetna Matval önskar att Sveriges Konsumenter tar sig an denna fråga och ber Socialstyrelsen se över sina Kostrekommendationer utifrån SBU rapport.

   

  Verkställ riksdagsbeslutet om att förbjuda transfetter.

  Vår kommentar: Självklart skall detta beslut verkställas med tillägget KEMISKA transfetter. De flesta länder jag har sett på skiljer på transfetter tillverkade av industrin, delvis härdat veg. fett och naturligt transfett som finns i smör och i nötkött. Det är det KEMISKA transfettet som utgör en hälsofara, Medvetna Matval önskar att Sveriges Konsumenter lägger till "kemiska" i kravspecifikationen.

   

  Utöka ursprungsmärkningen till att gälla kött, fisk och fågel och vidga informationskravet till restaurang och storkök.

   

  Inför fullständig innehållsdeklaration på oförpackad livsmedel i butik och på restaurang.

   

  vänliga hälsningar från

  styrelsen för Medvetna Matval