Jag blev uppring av en upprörd förälder som hade hört på en föreläsning ”Sundare Barn” som riktar sig till föräldrar och andra vuxna som träffar överviktiga barn.

 

De flesta råden var bra. Rör på dej mer, sitt inte still framför datorn och TV och drick inte dej otörstig på läsk och juice.

 

Men sen kom det upprörande: ge barn från 2 års ålder magra mejeriprodukter som lättmjölk och bordsmargarin!

 

Min kommentar till det är: de kostråd som har funnits i Sverige i många år och som går ut på att vi skall undvika fett har inte fungerat. Vi, liksom amerikanarna, blir fetare och fetare. Det beror på att om vi inte får fett så blir vi hungriga och äter då kolhydrater. När vi får i oss kolhydrater( bröd, pasta, socker mm) så ökas insulinhalten i blodet och då förbränner vi inte fett. Detta har nyligen bevisats i forskningsrapporter men kost professorer på Karolinska ( med ekonomiska uppdrag från läkemedels och matindustrin) fortsätter med de gamla råden. Dessa förlegade råd påverkar vad våra barn får till skolmat och hur de behandlas i sjukvården.

 

 Det som fungerar är att till varje måltid äta lite kolhydrater, helst fullkorn, fett i form av kallpressad olja, smör, bregott eller avocado. Protein i form av kött, fisk, ägg eller nötter. Då håller du dej mätt länge och får en jämn blodsockerkurva.

 

Sen sa föreläsarna att det kemiska sötningsmedlet Aspartam var ofarligt både för barn och vuxna!!

 

Mamman bad mej om hjälp med argument...                                                                                                        Från livsmedelsverkets hemsida hämtade jag följande:

 

”Sötningsmedel får inte användas i livsmedel för särskilda näringsändamål som är avsedda för späd- eller småbarn, inklusive i livsmedel som är avsedda för späd- eller småbarn som inte är vid god hälsa, om inte annat föreskrivs särskilt.”

 

Några av biverkningarna är: yrsel, illamående, minnesförlust, depression, hyperaktivitet och epeleptiska anfall.

 

Enligt livsmedelsverket så finns det inga rapporterade biverkningar. Men det finns ingen instans idag dit man kan rapportera biverkningar från livsmedelstillsatser. Så kunskapen om biverkningarna stannar hos oss konsumenter och hos distriktsläkare mfl.

 

Jag anser att Stiftelsen Sundare Barn har en viktig uppgift i att hålla seminarier om hur vi kan hjälpa överviktiga barn, men dessa seminarier kan i värsta fall göra skada om de lär ut att vi kan ersätta riktig mat med kemikalier. Kemikalier som påverkar barnen både fysiskt och psykiskt.

 

(Insändare i Gotlands Tidningar hösten 2013)

 

Karin Gardell