Konstgjort fett till barnen?

 

Ett rykte har nått oss om att skolor förbjuds att köpa in Bregott av kostnadsskäl. För att få reda på prisskillnaden ringde vi leverantören, och fick reda på detta:

 

Bregott (som består av smör och rapsolja) kostar 53 kr/kg.            Lätta margarin (som är en kemiskt framställd smörimitation)kostar 28 kr/kg. Priset på mackan blir 40 öre/ Bregott och 20 öre/ Lätta.

 

På läkaren Andreas Eenfeldt´s hemsida, kostdoktorn,se ,läser vi följande om matfett:

 

"Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.

 

Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), créme fraiche, feta ostar. Fet grekisk/turkisk yoghurt. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.

 

Vår ståndpunkt är att vi mår bäst av att äta så naturliga och oprocessade livsmedel som möjligt. Omestrade fetter och process kemikalier (som finns i margarin) är sannerligen inte nyttigt att få i sig - även om margarinproducenterna vill få oss att tro det.

 

När vi äter en naturlig kost som är rik på bra fettsyror, vitaminer och antioxidanter så håller vi oss piggare och friskare, och ökar vår koncentrations och inlärningsförmåga. Vi vinner alla på detta! Och speciellt viktigt är det för barn och ungdomar. Så med den forskning och kunskap som nu finns när det gäller vårt behov av äkta fett - låt oss vara kloka och göra ett medvetet val - att välja det naturliga alternativet.          Insändare i Gotlands Tidningar 2013                                        Konsumentföreningen Medvetna Matval