Här får du ett recept på

”skräpsoppa”

En enkel soppa på det som vi vanligtvis slänger i komposten.

 

Koka en buljong

på skrov och ben från 1 rå kyckling tillsammans med blandade rotfrukter och gärna skaldelar av rotselleri, palsternacka, morot, gul lök, purjoblast, olika pepparsorter, lagerblad, persiljestjälkar.

Kokas försiktigt i ca 4-6 timmar. Sila sen av buljongen.

 

Nu kan man slänga skrovet och rotsakerna i komposten.                   Buljongen kan man frysa in i ursköljda mjölkpaket.

 


Dagens soppa består av
det jag hittade när jag städade i frys och kyl:

- Gul lök med skal, några morötter med skal, rotselleritärningar, lite torkad röd chilli, några små potatisar, palsternacka, några vitlöksklyftor och en liten bit ingefära.

- Smör och en skvätt grädde ( 1 vecka efter bäst före datum)

- Lite äppelcidervinäger, lite honungsvatten och grönsaksbuljongtärning.

(Utan smakförstärkare)

- Havssalt och kvarnpeppar, lite torr backtimjan och en bit pepparrot

- Kycklingbuljong, hemgjord enl ovan.

Så här gjorde jag:

-          Sköljde alla grönsaker, hackade allt ganska fint.

-          Fräste grönsaker + alla kryddor i smör i 5 – 10 min

-          hällde i vinägern och honungsvatten och sen buljongen

-          Kokade i ca 30 – 40 min

-          Körde lite med en stavmixer innan jag silade soppan.

-          Hällde tillbaka soppan i grytan och fyllde på med grädden

-          Kokade en stund till och smakade av med salt.                         

-           

Klart!!

 

 

Tomas Lundgren