Till

Barn- och     utbildningsnämnden

Regionstyrelsen

Region Gotland

 

bättre möjlighet för elever att välja matfett inom barnomsorg och skola

Konsumentföreningen Medvetna Matval är en Gotländsk ideell förening.

 Vi arbetar för konsumenternas bästa

Vi vill öka användningen av ekologisk, giftfri och närodlad mat

Vi lyfter fram aktuella frågor inom mat och hälsa

Vi sprider goda ideer och ger inspiration om bra och naturlig mat

www.medvetnamatval.se

 

Bakgrund

Konsumentföreningen har varje år sedan starten 2005 blivit kontaktade av rektorer, lärare, skolmåltidspersonal och många föräldrar. De har alla velat få argument och hjälp så att barnen slipper få  ”Lätta” på sina smörgåsar.

2009 så antog Regionen en fin Kostpolicy som betonar brukarsamverkan.  Vi utgår ifrån att brukaren i det här fallet är eleven. Eleverna träffas regelbundet i elev- och matråd. Eleverna berättar att de där gång på gång har tagit upp frågan om matfettet men aldrig fått någon återkoppling på sina synpunkter. Elever har skrivit insändare i tidningen men till ingen nytta. ” Ingen bryr sig om vad vi tycker så det spelar ingen roll vad vi säger, vi kan lika gärna ge upp” som en flicka i fyran sa till oss.

För att följa upp Kostpolicyn så gjorde Medvetna matval en enkät till rektorer.se bilaga.  Rektorerna uppgav där att maten var en av de viktigaste frågorna i verksamheten. De uppgav att de inte hade någon makt över skolmaten. Flera sa att de omöjligt kunde stå för att bara servera Lätta på sin skola och hade därför tagit beslut om att servera Bregott med tillskott av pengar från undervisningskontot.

Är lättmargarin nyttigast?  Livsmedelsverket ger råd om att vi bör servera magra mjölkprodukter till våra barn. Deras råd bygger på forskning som visar att vegetabiliska oljor kan vara bättre för oss än mättat fett. Dessa forskningsrapporter bygger på olja i sin ursprungliga form och inte lättmargarin. Lättmargarin består av vegetabiliska oljor som processats kemiskt för att bli fasta och sedan blandats upp med vatten och färgämnen och smörarom och konserveringsmedel för att se ut som smör.

Annan forskning finns som visar att mättat animaliskt fett som tex smör och grädde kan vara bra för oss. http://www.dn.se/debatt/mattat-fett-ar-neutralt-for-hjartat/

Länk som granskar livsmedelsverkets vetenskapliga underlag. http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=5A9CE69D16510EABB65DE7CCC1EA3B5A.sonny4?cid=25968641&rssId&item=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2F%3Fservice%3Dmobile%26amp%3BarticleId%3D3375016

Övervikt. Det har under många år sagts att om vi äter fettsnålt så blir vi smala. Den sanningen är nu kullkastad bla av Statens beredning för medicinsk utvärdering  som visar att socker och snabba kolhydrater är det som gör att vi ökar i vikt.

 

http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/

 

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kostrad-kan-gora-svenskarna-feta

Livsmedelsverkets expertpanel har inte tagit till sig denna statliga rapport och ändrat sina råd.

Allergier. En undersökning i Västra Götaland visade att barn som åt smör och fisk hade mindre allergier.   http://www.kost-demokrati.se/Gunnar_Lindgren_2009-10-05.htm

Andra politiker i Sverige med ansvar för skola o barnomsorg har beslutat att gå emot livsmedelsverkets råd och serverar barnen Bregott.

Hudiksvall, Karlstad, Hagfors, Eskilstuna, Kungälv, Knivsta, och Älvsbyn ( i strid med sin kostchef) är några ex på kommuner som nu serverar Bregott.

http://www.dn.se/sthlm/edholm-backar-om-skolornas-smorforbud/

Kostnad.Bregott (som består av smör och rapsolja) kostar ca 40 öre/portion. Lätta margarin (som består av kemiskt processad olja, vatten och kemikaler)kostar ca 20 öre/portion. Vi anser att det kan rymmas i nuvarande budget genom att fortsätta arbetet med att få eleverna att kasta mindre mat.

Under ett seminarium om skolmat under almedalsveckan http://www.skolmatsverige.se/nyhet/2014/almedalen  fick vi klart för oss att Regionfullmäktige beslutar över barn och utbildningsnämnden som ger direktiv till tjänstemän (som tex kostchef)

Vi i Medvetna Matval önskar att ni som är politiker i BUN beslutar så att alla barn i förskolan, grundskolan och i gymnasieskolan på Gotland skall få välja vilket matfett de vill ha. Att det på alla serveringsställen skall finnas ett vegetabiliskt matfett och om man så önskar, ett smörbaserat matfett  av Bregottstyp. Utan att det belastar driften i skolan i övrigt.

Visby den 19 augusti 2014

Styrelsen Medvetna Matval  genom

 

 

Tomas Lundgren, Karin Gardell, Linda Gårdarv, Lisen Karlsson